Terugblik op mijn tweede jaar als freelance tekstschrijver

Het jaar is weer bijna om en wat is een beter moment om te reflecteren op mijn tweede jaar als freelance tekstschrijver. Ik ben superblij dat de beslissing die ik enkele jaren geleden nam, nog steeds zijn vruchten afwerpt en dat ik kan genieten van het runnen van mijn eigen bedrijf. Moet ik nog dingen leren? Absoluut. Niemand is perfect. Maar ook daar ben je ondernemer voor. 

Mijn tekst op de ontbijttafels in Nederland
Om terug te kijken op het afgelopen jaar en welke opdrachten ik heb gedaan, moest ik echt even terug naar mijn oude en vertrouwde excelletje. Want het waren er weer veel! Net zoals vorig jaar schakelde vooral communicatie- en reclamebureaus mij in om teksten te schrijven voor allerlei doeleinden. Van projectcases tot hele magazines en van maandelijkse contentcreatie tot het redigeren van vacatureteksten. Superleuk om voor zo veel verschillende klanten de kern van het verhaal naar boven te halen. Ook heb ik weer veel zelfstandig ondernemers en midden- en kleinbedrijven geholpen met het neerzetten van hun eigen verhaal.

Een van de highlights van dit jaar was het magazine Passie voor Reizen dat ik voor de tweede keer schreef voor Toerkoop. Ontzettend veel research naar bezienswaardigheden over de hele wereld en het bedenken van leuke tekstformats, maakte deze opdracht fantastisch om te doen. En wat ik natuurlijk niet mag vergeten, is de opdracht voor Jumbo Supermarkten. Zij schakelde mij in om teksten te schrijven voor hun duurzame zuivellijn. Het is erg leuk om te weten dat mijn teksten op zoveel pakken melk en yoghurt staan op de ontbijttafels in heel Nederland!

Social media als uitlaatklep én inspiratie
Waar ik ook met veel plezier op terugkijk, is social media en wat mij dat gebracht heeft. Het is een heerlijke uitlaatklep om de hoogte- en dieptepunten met mijn volgers te delen en te zien hoe andere onderneemsters hun bedrijf runnen. Maar het heeft me nog veel meer waardevols gebracht. Via social media heb ik allerlei leuke onderneemsters en schrijfsters leren kennen, werd ik gewezen op de cursus en masterclass Teksten Corrigeren van Chinouk Thijssen waar ik in april aan ga beginnen én ga ik in februari naar het Los & Lippig event voor onderneemsters, waar ik vast en zeker geïnspireerd ga worden. Hoera!

Home sweet home
Wel was het dit jaar even zoeken naar de ideale werkplek. Werk ik thuis in mijn geïmproviseerde kantoortje in de speelkamer van de kinderen? Of misschien beter aan de keukentafel? Of ga ik toch op zoek naar een zakelijke flexplek waar ik even uit de sleur van de dag ben en andere ondernemers ontmoet? En ik ben er eigenlijk nog niet helemaal uit. Het heeft allebei voor- en nadelen. Ik weet wel dat het ontzettend fijn is om een eigen plekje in huis te hebben waar ik in alle rust mijn eigen ding kan doen, precies op de manier zoals ik dat wil. Ik ben erg snel afgeleid en gesprekken, muziek of andere geluiden verstoren dan ook regelmatig mijn concentratie als ik op een flexplek zit. Thuis heerst ultieme stilte, loop ik naar de koelkast als ik honger of dorst heb en ruim ik even wat op als ik mijn benen wil strekken. En huismus die ik eigenlijk al ben, geniet ik ervan om hier op m'n eigen plekkie te zitten. Nu alleen al dat speelgoed van de kinderen nog eruit. :-)

 

2019 was voor mij weer een topjaar waarin ik een hogere omzet haalde dan het jaar ervoor, waarin zoveel nieuwe en vaste opdrachtgevers weer vertrouwen in mij hadden en waarin ik weer ontzettend geïnspireerd werd om nieuwe plannen te maken voor het komende jaar. Laat 2020 maar beginnen!