Ik ontzorg, hij ontzorgt, wij ontzorgen

Open een willekeurige website van een zakelijke dienstverlener en je vindt het woord 'ontzorgen' ongetwijfeld terug in de tekst. En wanneer ik aan opdrachtgevers vraag waar hun kracht ligt, is 'wij ontzorgen onze klanten' meer dan eens het antwoord.

Inmiddels weten we allemaal precies wat met ontzorgen bedoeld wordt. Het gaat over werk uit handen nemen, helpen, ondersteunen. Maar wist je dat ontzorgen eigenlijk geen officieel Nederlands woord is? Het is niet te vinden in de online versie van de Dikke van Dale en ook de online variant van het Groene Boekje, woorden.org geeft prompt het antwoord: 'heeft geen uitgebreide woordinformatie'.

Stop met strooien
We moeten dus een beetje oppassen met het te pas en te onpas rondstrooien van het woord 'ontzorgen' want het begint hier en daar een vieze bijsmaak te krijgen. En dan ben ik nog laat, want tijdens mijn research naar dit begrip ontdekte ik een blog uit 2015 over het verbannen van dit zondige woord. Nog even en ontzorgen kan toegevoegd worden aan het lijstje van jeukveroorzakende termen als 'iets tegen iemand aanhouden', 'sparren' en 'klankborden'.

Betuttelen
Ontzorgen, iedereen doet het. De schilder, de cateraar en het accountantskantoor. En het zou er ook uitzien als je het als dienstverlener niet doet, want de meeste bedrijven schakelen niet voor niets hulp in. Om ontzorgd te worden. Maar door het veelvuldige gebruik van dit woord door even zoveel organisaties, verliest het zijn waarde en heeft het geen onderscheidend vermogen meer. En roept 'ontzorgen' intussen bij de klant eerder irritatie op dan geruststelling. Klanten willen serieus genomen worden en niet betutteld met lege standaard begrippen.

Er is meer 
Als je er even goed voor gaat zitten, zijn er mooie alternatieven te bedenken. 'Wij helpen graag' of 'Wij zijn er voor u' klinken al iets aannemelijker. Maar nog beter is het als je je diensten als uitgangspunt neemt. Heeft u geen zin of tijd om de administratie te doen? Geen zorgen, wij hebben dat wel. Kijk, heb ik je op het gebied van alternatieven verzinnen toch weer een beetje ontzorgd.