De hele dag schrijven, is dat leuk?

Regelmatig wordt aan mij gevraagd wat ik allemaal doe als schrijvend ondernemer. Ben ik echt de hele dag alleen teksten aan het schrijven? En is dat dan leuk? Terechte vragen. Daarom in deze blog een beknopt resumé van mijn to do's als zelfstandig ondernemer in de tekstschrijverij. 

Een nieuwe opdracht
Hatseflats, een nieuwe aanvraag voor een opdracht in m'n inbox. Elke keer weer een grande moment, want ja, het geeft toch goede moed als iemand jou kiest uit alle anderen. (in tegenstelling tot gymles vroeger) Tijdens een kennismakingsgesprek ga ik met de opdrachtgever op zoek naar de klik, de vibe of hoe je het ook noemt. 

Enne...wat zijn de kosten?
Gruwelijk lastig, die offertes. Urenlang zit ik miepen over het inschatten van de hoeveelheid werk. Gelukkig kan ik voor een ongezouten maar professionele second opinion altijd terecht bij broer Bas.

Goede input = goede output
Voordat iemand mij vraagt iets te schrijven, is het handig als ze zelf precies weten wat ze willen. En dat is niet altijd het geval. Wat wil je bereiken met de tekst? Hoeveel woorden mag het zijn? Hoe is de tone of voice? Soms is een extra overlegje met de opdrachtgever geen overbodige luxe. 

Inleven
Als ik schrijf, vertel ik een verhaal altijd namens iets of iemand anders. Dus moet ik goed snappen wat of wie die iemand precies is. In zijn huid gaan zitten, door zijn ogen kijken. Waar komt hij vandaan? Wat zijn zijn idealen? Waarom gelooft hij in wat hij doet? Maar ook in de doelgroep moet ik me verdiepen. Waar zijn ze naar op zoek? Wat willen ze horen? Hoe kan ik ze wakkerschudden? Dit onderzoeken behoort naast het schrijven tot mijn favoriete taken. 

Goede vragen stellen
Soms krijg ik mijn input door het afnemen van een interview. Ik beschouw mezelf bij lange na niet als een Eva Jinek of Jeroen Pauw, maar een paar goede vragen stellen gaat me best goed af. Het voorbereiden, afnemen en uitwerken van het interview kost veel tijd, maar is leuk om te doen!

Structuur mensen!
Voordat ik ga schrijven, zet ik vaak eerst de grote lijnen op papier. Of liever de grote zinnen. Een beetje zoals het ordenen van de juiste ingrediënten voor je een taart gaat bakken. Niet dat ik dat ooit doe, bij mij gaat taarten bakken altijd heel 'organisch'. Maar voor een logisch verloop van de tekst is groeperen van de input een vereiste.

Schrijfmodus aan
En pas dan komt mijn creatieve brein in actie. Met alle input die zich in mijn hoofd aan elkaar heeft gehecht als één groot gedachtegoed, begint het formuleren van de juiste zinnen. Soms lukt het in één keer, blijven de rake zinnen maar komen en volgt de ene briljante ingeving na de andere. Maar soms is het echt even zoeken naar precies de juiste woorden in de juiste context. Het is een kwestie van heel veel schrijven en daarna heel veel schrappen, frotten en veranderen. Net zo lang tot er een goed verhaal staat.

Ondernemen
De uitleg van de andere taken op mijn lijst (zo'n to do boekje met afvinkhokjes, love it) zoals uren bijhouden, blogs schrijven, facturen sturen, belastingaangifte doen, planningen maken, social media bijhouden, e-mails beantwoorden, acquisitie doen of de website bijhouden, zal ik je besparen. Maar het zijn allemaal van die zakelijke 'ondernemersdingen' die ik vroeger al wilde doen. Maar dan in het echt.

De hele dag schrijven leuk? Nèh... De hele week m'n eigen toko runnen om te kunnen doen wat ik het liefste doe? Yeah baby!