Zelfstandig in de aanval

Ik mag mezelf vanaf 1 januari 2018 een échte freelancer noemen. Na jaren van trouwe dienst voor verschillende organisaties, waag ik de grote sprong naar een zelfstandig ondernemend bestaan als tekstschrijver. Helemaal in m’n uppie ga ik van mijn passie mijn vak maken. Het voelt een beetje als fietsen met losse handen. Spannend, maar wel heel leuk. Hoe dan ook, taalnerd als ik ben, wil ik éérst precies weten waar de naam freelancen vandaan komt, voordat ik mezelf als zodanig op de markt aanbied.

Sir Walter Scott
Freelance is een samenstelling van de woorden Free Lances, die voor het eerst werden gebruikt door Sir Walter Scott (1771-1832). In zijn roman Ivanhoe schrijft hij: ‘I offered Richard the service of my Free Lances.’, waarmee hij verwijst naar een leger van ingehuurde vechtersbazen wiens speren (lances) niet aan enig landheer toebehoorden, maar die hun diensten beschikbaar stelden voor geld. En het klinkt gek, maar er zijn overeenkomsten tussen de Free Lances van toen en de eigengereide ondernemers van tegenwoordig. Maar dan zonder al het geweld en de agressie natuurlijk.

Een frisse en neutrale blik
Om te beginnen waren de Free Lances onafhankelijk. Het was hen om het even tegen wie ze moesten vechten of wie ze moesten uitschakelen, ze gingen volkomen onpartijdig in de aanval tot de overwinning was behaald. Ook een freelance tekstschrijver gaat elke opdracht volledig objectief in. Ongeacht het onderwerp, begint hij of zij met een frisse en neutrale blik aan een nieuwe tekst, met steeds de juiste doelgroep in het vizier. Net zo lang tot een helder, uniek en inspirerend verhaal is bereikt.

Beter met woorden
Maar niet elke man uit de middeleeuwen was een geboren vechter. Om de vijand genadeloos uit te schakelen, moest hij beschikken over heldhaftige en specialistische vechterskwaliteiten die geen ander in de wijde omgeving bezat.
Krachtige teksten formuleren is niet iedereen zomaar gegeven. Een freelance tekstschrijver wordt ingeschakeld omdat hij of zij beter is met woorden dan een ander en de ambitie heeft daar helemaal voor te gaan. Zij het met iets minder zwaar geschut dan een speer of lans. Het resultaat is een foutloze, professionele en geloofwaardige boodschap.

Flexibel inzetbaar
Als laatste overeenkomst stellen zowel een onafhankelijk krijgsman uit de middeleeuwen als een hedendaagse freelance tekstschrijver zich altijd beschikbaar op. Of het nu gaat om een opdracht van een week, maand of half jaar en of het nu snel nodig is of niet, beiden staan tot de beschikking om direct te beginnen en worden niet in beslag genomen door futiliteiten.

Dus, spannend of niet, stiekem bezit ik straks als échte ‘Free Lance’ dus eigenlijk de eigenschappen van een heuse middeleeuwse krachtpatser die wel héél veel over heeft voor zijn opdrachtgever, die beschikt over specialistische en unieke kwaliteiten en die altijd in de startblokken staat voor nieuwe opdrachten. Ik zeg: En garde!