Woord van het jaar 2018

Elk jaar houdt Onze Taal, een van de grootste taalverenigingen ter wereld, een verkiezing voor het Woord van het jaar. Zij nomineren tien woorden die op een leuke manier iets vertellen over dat jaar. 

Met bijna een derde van alle stemmen (31%) werd laadpaalklever gekozen tot het Onze Taal-woord van 2018. Laadpaalklever staat voor ‘de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt’. Met 13% van de stemmen eindigde het woord blokkeer-Friezen op de tweede plaats, gevolgd door vliegschaamte (10%), zeebezem (9%) en brexit (9%). De termen gele hesjes, mooiweermoeheid, dividendbelasting, sleepwet en klimaatgekkie bleven buiten de top-5.

De top 10

1. Laadpaalklever
De bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt.

2. Blokkeer-Friezen
groep personen die in Friesland een snelwegblokkade opzette om anti-Zwarte Piet-demonstranten tegen te houden.

3. Vliegschaamte
Schaamte die iemand ervaart bij het maken van een vliegreis terwijl er minder milieubelastende alternatieven zijn om zich te verplaatsen.

4. Zeebezem
600 meter lange veegarm waarmee plastic uit de zeeën en oceanen gevist gaat worden.

5. Brexit
De ‘Britse exit’ uit de EU. Was al Onze Taal-woord van het jaar in 2016, maar is onverminderd actueel.

6. Gele hesjes
Aanduiding voor leden van een ongeorganiseerde protestbeweging, gericht tegen regering en politiek, voornamelijk actief in Frankrijk, maar ook (in mindere mate) in België en (in nog mindere mate) in Nederland.

7. Mooiweermoeheid
Het verschijnsel dat mensen het aanhoudende mooie weer zat zijn, bijvoorbeeld omdat dat hen hindert in hun dagelijks functioneren.

8. Dividendbelasting
Belasting op winstuitkering door beursgenoteerde bedrijven, die eerst zou worden afgeschaft, en toen toch niet.

9. Sleepwet
Bijnaam voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2017, die de bevoegdheden regelt van de overheid waar het gaat om het in de gaten houden van burgers en organisaties.

10. Klimaatgekkie (mijn persoonlijke favoriet)
Denigrerende aanduiding voor persoon die de theorie aanhangt dat de opwarming van de aarde het klimaat ingrijpend en onomkeerbaar verandert.