Stap voor stap schrijven voor je website

Als zelfstandig ondernemer wil je natuurlijk goede teksten op je website. Maar een tekst schrijven kan lastig zijn. Het zit allemaal wel in je hoofd, maar hoe krijg je het goed op papier? Schrijven is vooral ordenen en uiteindelijk heel veel schrappen. En logische stappen volgen. En die stappen leg ik in dit blog uit. Makkelijk toch?

Stap 1 Structuur!
Bedenk wat je op je website wil vertellen en vooral op welke plek in het menu. Maak desnoods een schets van de menubalk met daaronder de onderwerpen. Begin met één onderdeel, bijvoorbeeld de homepage en concentreer je daarop.

Stap 2 Braindump
Pak pen en papier (echt, pen en papier is beter dan de laptop!) en schrijf alles op wat volgens jou op de homepage moet staan.  Het kunnen zinnen zijn, woorden, kreten of opsommingen. Alles wat je belangrijk vindt. Niet proberen om mooie zinnen te maken, gewoon opschrijven. Het kunnen bijvoorbeeld kreten zijn als 'servicegericht' of 'klant voelt zich welkom bij ons'. Een hulpmiddel om je verhaal onder woorden te brengen is jezelf elke keer de vraag  'waarom?'  te stellen. Waarom is jouw onderneming servicegericht? Waarom voelt een klant zich welkom bij jou? En schrijf die antwoorden ook op. Zo kom je al gauw aan een paar A4'tjes vol.

Stap 3 Ordenen
Nu ga je alles wat bij één onderwerp hoort bij elkaar zetten en omvormen tot een alinea van twee of drie zinnen. Dit kan lastig zijn, maar vraag je steeds af hoe je het letterlijk aan een potentiële klant zou uitleggen. Bijvoorbeeld  'Door de fijne ontspannen sfeer en de verschillende stylisten die je graag helpen, voel je je altijd welkom in onze kapsalon.'  Hou het simpel, je hoeft niet moeilijk te doen om indruk te maken. Sterker nog, moeilijke woorden of vaktaal jagen de klant eerder weg. Laat zien dat je professioneel bent, maar blijf dicht bij jezelf.

Stap 4 Weghalen
Het lijkt zonde, maar in de zinnen die je net gevormd hebt, ga je zo veel mogelijk schrappen. Overbodige voorzetsels, omslachtige zinsconstructies, vakjargon en moeilijke woorden. Alles om de tekst toegankelijk en eenvoudig te maken. Wat dan overblijft, is de kern van je boodschap die staat als een huis. 

Stap 5 Checken, checken, checken
Je hebt je teksten nu waarschijnlijk al 18 keer gelezen. Toch is de kans groot dat je spelfouten of grammaticale fouten niet meer ziet. Laat je teksten daarom altijd door iemand anders nalezen. Pas die fouten nog aan en hou het daarbij. Als je een zin té vaak verandert, dwaal je af van je boodschap.

Mocht je ondanks deze stappen toch twijfelen aan je kundigheid als tekstschrijver of lukt het niet de juiste woorden te vinden, dan ben ik er nog om met je mee te kijken. Kun je wel wat hulp gebruiken? Neem contact met mij op, ik help graag!