Het verschil tussen missie en visie

Elke organisatie, zzp'er of vereniging moet eraan geloven; een duidelijke visie en missie. En dat is maar goed ook, want door het omschrijven van deze belangrijke statements, hou je jezelf een spiegel voor en kom je tot de kern van je merk of organisatie. Regelmatig worden visie en missie door elkaar gebruikt, maar er zijn wel degelijk belangrijke verschillen!

Missie Visie
Waar staan we voor? Waar gaan we voor?
Gericht op organisatie Gericht op omgeving
Wie zijn we? Hoe gaan we met de wereld om?
Identiteit, kernwaarden Doelen, dromen
Vanuit een lang verleden Gericht op verre toekomst
In principe tijdloos Kan worden bijgesteld

Verschil
De missie heeft te maken met waarden en identiteit. Wie ben je, wat zijn je waarden, hoe wil je met je klanten en medewerkers omgaan? Een visie is meer gericht op de lange termijn en geeft aan: hoe gaan wij de wereld van morgen beïnvloeden zodat wij succesvol zijn?

Missie
Een
 missie laat zien wat een organisatie wil betekenen voor haar klanten, medewerkers, aandeelhouders of andere belanghebbenden. Ook maakt de missie duidelijk waarin de organisatie zich onderscheidt van andere, soortgelijke organisaties. De missie is de basis voor strategie en organisatiedoelen.

Visie
De visie van de organisatie geeft een kort en helder antwoord op de vraag: hoe zien wij onszelf in de wereld van morgen? Het is het idee dat een bedrijf heeft over de ontwikkelingen in haar branche en welke kant directie en medewerkers willen dat het opgaat.

 

Kun je hulp gebruiken bij het formuleren van je eigen authentieke missie of visie? Ik hoor het graag!

 


«   »